查看: 6805|回復: 91
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [戰術討論]分享同討論 3 on 3的戰術, 歡迎入黎分享

首先謝絕討論 Bug/外掛

大家玩3 on 3時有無d咩常用戰術?
又成日屈到人機/好用
又有d咩動作成日呃到人?
回復

我諗應該會好少人入來討論絕世屈機戰術
回復 支持 反對

又有d咩動作成日呃到人?
假out 上籃再變內向投籃
呢招都係一時時得
回復 支持 反對

連續三重PICK AND ROLL

例如你有PG , SF, C

C 幫 PG PICK   PG過完 SF 再 PICK  冇位既話 傳比SF   C再幫SF PICK  再冇位   SF 傳比C

PG 幫 C PICK  之後SF 走底線之時  C過完PG做既PICK 再傳比後面既PG  PG再比PICK晒空位既SF  

搞掂

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
maurice + 4 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

多數都係用pick&roll
回復 支持 反對

靠個人技術 is ok 上次打團 第一大團都唔係我地對手^_^佢地版又無三分又唔夠我地勁[[yoyo_039]]

如果你係兩分做一個假動作 再突破+後退運球 應該呃到人
回復 支持 反對

撞跌對手再射先勁
我成日比人咁屈機= =
回復 支持 反對

我既戰術,隊友:C,SF,SG[[onion_63]]
只適用於C對PF
因為C對PF單打比較優勝!![[onion_70]]
手先,sf帶波去右邊/左邊coner位(唔可以同中鋒同邊)
跟住交比sg,同sf有一樣帶波去右邊/左邊coner位(都係唔可以同邊),,
跟住比波中鋒,,等佢同人單打,,用w爆入去,再走籃/籃下投籃
以上係個人戰術[[onion_15]]

評分

參與人數 1 +2 收起 理由
maurice + 2 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

同樣的pick法 唔同位置 效果差好遠  文字好講出黎意義不大

加上太過複雜 在FS內可行性不高

以下係我常用的走動之一   比較簡單直接 

開始時C控球  右交PG  同時SF入底   C前上做pick  SF反跑出黎 波到ok

曲線為行走路線 , 綠色為波的路線

任何戰術 5.5又好 3.3又好 最緊要唔好左右平衡 應該有打過下波既都知吧 @_@

評分

參與人數 1 +10 收起 理由
maurice + 10 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 ★彩龍┐ 於 14-8-2008 11:27 AM 發表
我既戰術,隊友:C,SF,SG[[onion_63]]
只適用於C對PF
因為C對PF單打比較優勝!![[onion_70]]
手先,sf帶波去右邊/左邊coner位(唔可以同中鋒同邊)
跟住交比sg,同sf有一樣帶波去右邊/左邊coner位(都係唔可以同邊),,
...

如果有硬打成份 不如出黎幫sg/ sf pick 等mark緊 C個個PF要去補SG/SF
咁C就對位人地mark g個個   仲易食 @_@
回復 支持 反對