打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇人覺得兵堡維京太廢 應改低殺敵升帝

我覺得無謂幫維京講好說話,事實上佢真係冇咩長處,壞處就多到數唔哂

就連阿茲打土火,西火,蒙突等兵都快手過維京,不但只阿茲仲可以剋步
仲有未帝阿茲特茲攻擊力係12+6=18 未帝維京係14+2=16
維係比阿茲低攻,所以即使佢打匈奴....薩拉個d兵,阿茲都係比佢優勝
阿茲仲可以有多1個選擇,配鷹勇士剋弓
仲有,未帝的阿茲打堡比維京更快,我做了實驗,一隻14+2既維京狂戰士打一座未帝的城堡,一刀扣11血
而一隻12+6既阿茲豹勇士打一座未帝的城堡,一刀扣12血
由此可見阿茲打城堡比維京更快
阿茲步行速度每1秒1格,而維京步行速度每1秒0.9格,所以阿茲步行速度比維京更快
壞處數完,唔好話我唔講佢好處....維京出兵速度比阿茲快1秒,但我覺得離補唔到佢既壞處

塞特同維京比,塞特做盾勁好多,係d人唔識利用佢快既優點先覺得廢
起碼塞特升帝補兵都快做盾一流
仲有塞特多血,比日本阿茲個d片4刀先死,而29維得69血比日本阿茲片3刀就死
弓防方面一樣但塞特血多過維京,維京做盾不如塞特,
仲有維京出兵鬼死咁慢,行得又慢補兵效率奇差
殺土火,西火等兵方面大部份刀數一樣,刀數唔一樣都有例如韓國
但塞特上帝升可出戟兵,而維京仲係用重長,殺騎塞特勁好多
雖然我講d野可能有人唔明白,但我諗真正既高手唔洗點講,都理解到塞特係一等一既強國

維京唔係冇處,就係有得自動補血,但係唔係真係好大用處呢???
仲有現在的樂古,一開始係冇幫維京升先幫狂暴戰士幫補(姐係加快補血),冇幫補維京補血慢好多,我都唔知佢呢d算得咩好處
反而阿茲特克一開始可以先升榮戰爭(姐係+4攻)

維京既壞處,我都係照直講,冇得逃避
唔學似d人咁,成日幻想維京點勁點勁,個檔點樣公正冇錯
有d人仲屈機,吹水吹到維京點樣打韓國,點樣打阿茲
維京要打贏韓國阿茲唔係冇可能,我諗係人地實力差太多先比你打到姐
你地所諗既維京贏人都只不過係蝦新手姐理論咁贏,實質就講唔出有咩優點贏人.....
即使維京提早升帝又點,維京一樣都係唔強,只不過玩維京冇咁慘,我唔覺得有咩問題
回復 支持 反對

原帖由 abchalo 於 11-6-2008 23:39 發表
大家都係隨機...自己抽到d衰野就係度嘈....人人平等機會抽中維京...你估得你抽得中維京架 ?而且你估你第一個嘈維京廢架?我無玩兵堡都聽過無數次d人係度嘈步國點廢...你有無體諒過d弓國比哥德圍呀??你禁叻自己整個兵堡 ...

就算隨機都好
抽中d衰野,都唔好衰得太離譜
就算比維京殺敵70人上帝,我都唔覺佢係d咩勁國
哥德起碼比日本,法國好多國家都剋爆
但維京就連打哥德都沒有安全感

如果真係想玩一個真係既兵堡
一開始就不如連步國d精銳都唔好升
同埋要改1個兵堡唔難,改殺敵唔洗3分鐘搞掂.....唔識既人可能覺得難既;P
改左檔又比人話用bug檔,但如果版主肯改樂古兵堡post埋黎劇情制作區,就唔會有人話佢bug
仲有未出樂古兵堡之前,都換過冇數既兵堡檔啦,要改檔有幾難,不過偏偏有d 29就以為2000吉3500哈係第1個兵堡檔;P
唔好以為個個咩鬼2000吉3500好正統,都係由改檔改檔再改檔整出黎,佢邊次改檔會通知你
好耐之前兵堡法國,哥德,阿茲都係冇升精銳,單軍營,當時羊群效應果班羊仔一樣覺得個檔冇問題 (希望你唔係其中1個羊仔;P )
班羊仔仲好似而家樂古某d咁大條道論;P 但因為個檔真係太唔公平,某d人忍唔住就格硬將法國,哥德,阿茲先升精銳,最後果d羊仔都冇聲出
好耐之前,d人係度爭論緊兵堡應唔應該有攻城,好多人都反對冇攻城,不過時代變左,反而而家好多人都反對有攻城,重玩兵堡個時令我有d o咀,開super家族第7回返而比人罵29檔,冇計............d人講野一時一樣,為有用2000吉3500哈

而家有樂古兵堡,我緊係希望最好係樂古兵堡到改,起碼d人覺得佢可靠,費事好似之前兵堡咁搞到十幾廿個兵堡檔啦,同埋版主大大係為左想統一兵堡先整個樂古兵堡,無謂搞多個檔出黎[[onion_56]]

回復 支持 反對

城堡兵就係咁 的確係有勁有廢
想平衡就全場用同一文明
建議全場波c或條頓
可以慢慢打
我寧願打十輸五都唔想 十場用晒屈機形勢文明
樓主所提出既例子好囧
不列+維 vs 不列+哥德 不列+阿茲 不列+塞特
試下將不列改做法斧\薩奴
回復 支持 反對

原帖由 lam__ 於 12-6-2008 02:14 發表
想平衡就全場用同一文明
建議全場波c或條頓
可以慢慢打
我寧願打十輸五都唔想 十場用晒屈機形勢文明
樓主所提出既例子好囧
不列+維 vs 不列+哥德 不列+阿茲 不列+塞特
試下將不列 ...

建議一開始唔好升精銳
不論維京定土耳其,一律統一500人先至可以升帝升精
咁先至叫做真係既兵堡
返兵堡作者最初整既檔,沒反對嗎????
其實d人都係覺得d文明唔平衡先至改,而家玩個d檔都係改返黎姐
城堡兵就係咁 的確係有勁有廢,跟本唔係解釋,有得令維京更強點解唔試下改
回復 支持 反對

不如維京一開波自動研到帝科技(鼓風個d
回復 支持 反對

樓主以 維京 同 阿茲塞 比較黎冇意義的
即使維係廢過阿茲同塞
維仲係有佢既一定用處

另一方面,
"即使維京提早升帝又點,維京一樣都係唔強,只不過玩維京冇咁慘,我唔覺得有咩問題"
"你有冇諗過如果你唔係抽中維京,係抽中塞特or阿茲,可能你仲更加事半功倍"
睇左樓主禁多野,
你認為要將 用維 棄權合理化?

回復 支持 反對

N年前係Zone玩都見過有人用Vikings屈人
佢自己一個屈死左個蒙古==
果時我一路攻其他人都無睇到佢點屈法

====================

當年玩Vikings都係搵同盟幫手搶殺
快手上帝有間諜可以做scout防突襲
得之後閒送幾隊去back stab下人同幫手做盾(雖然比某d國係廢, 但聊勝於無)
而且1.0c狂戰行得快d無而家咁囧
有時入去打下人轉移視線
爆左人地blacksmith/一個堡都好

不過我都有3年無玩過CB=.=

如果改就應該加下d trigger
如加快加血速度
回復 支持 反對

你唔倨咪唔好玩囉= =
自己抽中又唔識用就怪個兵堡唔好
回復 支持 反對

原帖由 chun789chun 於 12-6-2008 09:58 發表
樓主以 維京 同 阿茲塞 比較黎冇意義的
即使維係廢過阿茲同塞
維仲係有佢既一定用處

另一方面,
"即使維京提早升帝又點,維京一樣都係唔強,只不過玩維京冇咁慘,我唔覺得有咩問題"
"你有冇諗過如果你唔係抽中維 ...

1.我從來冇講過維京棄權合理化,我都唔知你隻眼睇咩

2.維京即使比阿茲廢,都仲有佢既用處
其實每個文明都有佢用處
但維京唔係某d人所諗到咁勁囉,頂多都係安守本份跟實同盟一齊打
唔會太特出
回復 支持 反對

硬要用神手玩維勁做例子...話維京唔弱
係冇意思,

而家應該以實力相近既人,分別用維+弓,同哥+弓打,做比較先有意思
(人地哥德直接爆你D弓,帶你D狂戰遊花園,比弓射死(引兵不同拉兵),你D弓打哥佢唔痛)
所以兩個識玩既一齊做盾,用哥or賽好太多

單挑維京亦難攻入哥,人地死守的話,袻兵速度差太遠

爆堡突擊又係哥德大勝,唔怕城堡D箭+快速補兵
當然狂戰識玩係打得win條,要人地新中手先得= =

兵堡維京就好似evo中哥德一樣,點都係最差,所以evo作者先不斷加咁多bonus比哥德平衡
點解兵堡唔平衡下?
回復 支持 反對