打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 「十項全能問答比賽」意見專區

正如 # 19 所說, 比賽難以做到百分百公平

任何比賽都會對一些人較有利,

而比賽的關鍵在於過程, 結果只是很少的一部份
回復 支持 反對

第三,八,九題有D ANS一樣

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
Fantasma + 3 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

題目已經出了~

我們都不想有太多更改

假如有題目出現2個或以上正確答案, 只選出其中一個, 都會有分

另外, 謝謝你提出你意見, 我們下次會避免有相同的情況發生
回復 支持 反對

原帖由 zero仔 於 22-6-2008 12:26 發表
咁比我地大果d會員係經驗上 知識上起碼比我地高

這時候應該說「學無前後,達者為先」?

你有多少料子就能吐多少墨水這種說法對誰都有用啦(拖

舉例子說,假使你有足夠能力也可以挑戰一些比你年長的人啦(攤

(嗯,最近流行的風氣似乎都愛把自己的問題歸咎於某些無關痛癢的東西上...)

原帖由 Fantasma 於 22-6-2008 18:04 發表

假如有題目出現2個或以上正確答案, 只選出其中一個, 都會有分

地雷啊,出題前沒說過一題有多個答案(抱頭

嗯,另外是,要是回答的那邊填上兩個(或以上)正解的答案,那應該是扣分?沒分?還是視為一般正解論?

(因為規則上寫出選兩個答案會扣分還是無視甚麼的,這處所指的回答多於一個答案並沒有清楚說明啊...)

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
Fantasma + 3 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 金絲 於 22-6-2008 13:28 發表
點解唔直接用個 word 檔打問題, 再自己圈答案,上傳,  咁樣答黎答去好煩

咁仲麻煩
回復 支持 反對

原帖由 sosai 於 21-6-2008 21:48 發表
可以中英對照嗎
有唔少人都用英文讀
用中文可能唔明,如CHEM的元素
BIO等等的書蟲科
轉一轉LANGUAGE難明好多

結他王 睇唔睇到我GE先見之明 (沾沾自喜中....)

我睇完D答案  一粒星你都唔好話易 我好期待E個遊戲呀!!
一係我地夾手夾腳試下整條題目做英文

因為我都試過被屈機   條問題問 日本屬於那種版塊邊緣?   我完全唔知答咩
原來佢係問 which kind of boundary is Japan located?
如果純讀英文GE會員可能會有少少唔慣

至於可以係WIKI哥D度搵到 我地盡量唔出哥D鬥背鬥查哥D架啦

至於話會員能力唔同 有唔公平
其實如果你真係有去八下D野  你未學到你都可以識

兩位 我愈黎愈想出一個回合係同學校學哥D無關係 咁就知邊個先最猛料

回復 支持 反對

原帖由 鳳封忍 於 22-6-2008 18:32 發表

地雷啊,出題前沒說過一題有多個答案(抱頭

嗯,另外是,要是回答的那邊填上兩個(或以上)正解的答案,那應該是扣分?沒分?還是視為一般正解論?

(因為規則上寫出選兩個答案會扣分還是無視甚麼的,這處所指的回答多於一個答案並沒有清楚說明啊...)

1)若一條問題出現兩個或以上正確的答案,只需要選擇其中一個,多選當錯誤論

2)已再更改規則
回復 支持 反對

唔好出咁深啦--

你呢d題目全部都係中4簡科果d既--

真係巧起我.....
回復 支持 反對

原帖由 chion2005 於 23-6-2008 14:54 發表
唔好出咁深啦--

你呢d題目全部都係中4簡科果d既--

真係巧起我.....
學無先後,達者為先...懷住一個高年班ge野唔關我事/唔需要知/唔應該知 ge心態去學習
回復 支持 反對

我又唔覺得真係深到一條都唔識-.-
回復 支持 反對