打印 上一主題 下一主題
收起左側

重讀既朋友,你地打算幾時開始溫書?

原帖由 [S]fddice 於 23-8-2008 14:35 發表

文科有20分可以當係神人
文科唔同理科- -難度高D,,,要有common sense

地理比較算淺
背唔係唔得
不過要揀d 比較important黎背

我文學repeat前都係F
repeat之後就得左
希望上面 上面再上面既人兄都可以 ...

文學你repeat左得左 @"@..
我唔知係唔係間間學校唔同
我間學校f.5 起就唔教某d課文(個年會考出過) f.4 課課教(因為未知個次考左d咩)
本身都想drop 文學... 但都係決定讀..但係f.5 有d課文無教  要重要學番個d  變左無左優勢 /_\
回復 支持 反對

我最初對地理呢科都有D信心,諗住應該坐E望D。但最後係F。後來發覺,自己做既題目類型唔夠多,唔單止地理,有好多科都係咁就死左。我而家買左好多練習,諗住做多D不同類型既題目,我諗一定會好D。
回復 支持 反對

原帖由 chiu.poon 於 24-8-2008 17:34 發表
我最初對地理呢科都有D信心,諗住應該坐E望D。但最後係F。後來發覺,自己做既題目類型唔夠多,唔單止地理,有好多科都係咁就死左。我而家買左好多練習,諗住做多D不同類型既題目,我諗一定會好D。

又或者可能你仲末理解某d野
如果理解到更加冇可能會拎F
(MC都幫到你拉分啦,,,唔通你mc錯好多定lq低過25分,,,)
有時答題要轉數快同睇清楚d
因為有時d問題字眼會陰到你...導致答錯
回復 支持 反對

原帖由 helena29 於 23-8-2008 20:07 發表
放榜當日,
個個好開心咁同人講
"喂 你又係0分丫 我又係喎~"
可想而知佢地幾開心..
但係我等攞cert既時候聽到 成個人沉晒
睇到自己拎住幾分 喊到幾乎失控
我平時真係有聽書
不過班同學玩到癲 MISS教緊書 ...

從來都話 唔好以為之前哥晚通頂溫書就會考得好  反而係考得仲差 連之前溫落GE都無埋
自己努力左幾多 無人比你更加清楚
但係你老豆咁同你講 真係好唔岩 同埋好唔負責任  話晒你讀唔到書 都係佢生到你咁 佢有無諗過佢自己讀唔讀到呢?
基本上 自己做唔到GE野 係無資格去批評人     老豆又好 呀爺又好 輩份唔係一件事對與錯GE關鍵  係要對事不對人
回復 支持 反對

我老豆都係咁[[tk_37]]
不過唔係面子ge問題[[tk_24]]
回復 支持 反對

原帖由 helena29 於 23-8-2008 20:07 發表
放榜當日,
個個好開心咁同人講
"喂 你又係0分丫 我又係喎~"
可想而知佢地幾開心..
但係我等攞cert既時候聽到 成個人沉晒
睇到自己拎住幾分 喊到幾乎失控
我平時真係有聽書
不過班同學玩到癲 MISS教緊書 ...

有聽書 +平時有溫到書應該唔會差得去邊~__~...
可能係學校ge篠習風氣已經........d人0分仲可以咁開心
好明顯係唔想讀落去
Geog 如果係考前果一晚至黎背 真係無乜用=.=
我geog中4,5 都無聽書....知道唔對路..
係study leave到抽左6定7日出黎溫...出黎汁左條C
你啊爸又真係有d問題......幾分唔通就唔係人=.=?講出黎又點
如果你repeat ge考就好d 等佢無野好講 到時睇下佢仲可以點
回復 支持 反對

原帖由 [S]fddice 於 24-8-2008 18:37 發表

又或者可能你仲末理解某d野
如果理解到更加冇可能會拎F
(MC都幫到你拉分啦,,,唔通你mc錯好多定lq低過25分,,,)
有時答題要轉數快同睇清楚d
因為有時d問題字眼會陰到你...導致答錯

咁你又講得岩,可能我當時轉數真係冇咁快。
回復 支持 反對

原帖由 綠茶天地 於 25-8-2008 12:55 發表

有聽書 +平時有溫到書應該唔會差得去邊~__~...
可能係學校ge篠習風氣已經........d人0分仲可以咁開心
好明顯係唔想讀落去
Geog 如果係考前果一晚至黎背 真係無乜用=.=
我geog中4,5 都無聽書....知道唔對路..
...

我溫左個半月..
回復 支持 反對

係咪你無心溫ar
我諗我都同你溫左差唔多時間,每日大約2粒鐘
回復 支持 反對

原帖由 helena29 於 26-8-2008 02:54 發表

我溫左個半月..

亦可能你用錯方法溫
回復 支持 反對